Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Politikası

Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Politikası

Türkiye’nin dijital dönüşümüne yön veren ve kamu-özel sektör iş birliklerinde öncü rol üstlenen DİAS Teknoloji Grubu; dijital kamu altyapısı, yapay zekâ uygulamaları, finansal teknolojiler, çevresel odaklı üretim çözümleri ve sürdürülebilir sistem tasarımı gibi stratejik alanlarda entegre çözümler üretmektedir.

Uluslararası standartlarla uyumlu, çevresel ve sosyal etki odaklı teknolojiler geliştiren yapımızla yalnızca verimlilik değil, sorumluluk temelli dijitalleşme anlayışını benimsemekte olan Grubumuz, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Kadının Güçlenmesi Prensipleri (WEPs) imzacısı, Dünya Ekonomik Forumu “New Champions” topluluğunun aktif üyesi ve yeşil finansman piyasasında ihraç yetkinliğine sahip bir grup olarak; etik, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmaya hizmet eden teknolojileri merkeze almaktadır.

Bu politika belgesi, DİAS Teknoloji Grubu’nun kurumsal yönetim anlayışını ve sürdürülebilirlik stratejilerini tüm paydaşlarıyla açık bir çerçevede paylaşmak, değer zincirinin tamamında ortak ilkesel bir zemin oluşturmak amacıyla hazırlanmıştır.

KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİMİZ

DİAS Şirketler Grubu olarak, iş süreçlerini şeffaflık, hesap verebilirlik, adillik ve sorumluluk ilkelerine dayandırarak imzacısı/destekleyicisi olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri ile Çokuluslu Şirketler için Rehber İlkeleri, Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları İlkeleri gibi uluslararası standartlar ve ilkelerle uyumlu bir yönetim anlayışını benimsemekteyiz. Bu ilkeler ile, tüm iş süreçlerimizde etik, şeffaf ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışını hayata geçirirken, yerel ve küresel iş birliği fırsatlarında değer yaratmayı hedeflemekteyiz.

Dias Şirketler Grubu olarak bu anlayışla aşağıdaki prensipler çerçevesinde hareket etmekteyiz:

1- Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik:

  • Faaliyetlerimizi açık ve anlaşılır bir şekilde yürütmekte, tüm paydaşlarımızla güvene dayalı ilişkiler kurmaktayız.
  • Projelerimizde yüksek hesap verebilirlik standartları uygulamakta, tüm paydaşlarımıza düzenli raporlama yapmakta ve bağımsız denetim süreçlerini desteklemekteyiz.

2- Etik ve Uyumluluk:

  • Tüm iş süreçlerimizde ulusal ve uluslararası mevzuata, etik iş kurallarına ve uyum standartlarına bağlı hareket etmekteyiz.
  • Etik dışı davranışlara karşı sıfır tolerans ilkesiyle hareket etmekteyiz. Tüm iş süreçlerimizde şeffaflık ve dürüstlüğü esas alarak, çalışanlarımızdan iş ortaklarımıza kadar herkesin bu ilkelere uygun hareket etmesini beklemekteyiz.

3- Risk Yönetimi ve İç Denetim:

  • Proaktif risk yönetimi uygulamaları ile operasyonel ve stratejik riskleri izlemekte, değerlendirmekte ve etkin çözümler geliştirmekteyiz.
  • Risk yönetimi süreçlerimizi sürekli olarak gözden geçirmekte ve geliştirilmesi gereken alanlarda önlemler almaktayız. Veri gizliliği ve bilgi güvenliği konularında en yüksek standartları dikkate alarak paydaşlarımızın güvenini sağlamayı hedeflemekteyiz.

4- Paydaşlarla Güçlü İş Birliği:

  • Çalışanlarımız, müşterilerimiz, iş ortaklarımız ve toplum ile güvene dayalı uzun vadeli ilişkiler geliştirmekteyiz.
  • Çözümlerimizle hem ulusal hem de küresel ihtiyaçlara duyarlı bir yaklaşım benimsemekteyiz.


SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLKELERİMİZ

Sürdürülebilirlik ilkelerimiz, çevresel, sosyal ve ekonomik sorumluluklarımızı bir bütün olarak ele almakta ve bu kapsamda Dias Şirketler Grubu olarak, Türkiye 2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi’ne, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ve Paris İklim Anlaşması’na uygun çözümler geliştirerek ileri teknoloji ile sürdürülebilir bir geleceği hedeflemekteyiz!

Bu kapsamda da Çevresel, Sosyal, Ekonomik ve Etik ilkelerini aşağıdaki gibi belirleyerek tüm paydaşlarından bu ilkelere uygun hareket edilmesini beklemekteyiz.

1- Çevresel Sürdürülebilirlik:

  • Çevre dostu teknolojiler geliştirerek kaynak kullanımını optimize etmekte, karbon ayak izimizi azaltmaya yönelik projeler uygulamaktayız.
  • Teknolojimizi; atıklarımızı azaltmaya, geri dönüşümü teşvik etmeye yönelik projeler kapsamında seferber etmekteyiz.
  • Döngüsel ekonomi ilkelerini iş süreçlerimize entegre etmekte ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi standartlarına uygun hareket etmekteyiz.

2- Sosyal Sürdürülebilirlik:

  • Çalışanlarımız ve temas ettiğimiz kişilerin haklarına saygı duymakta gerek kendi iç süreçlerimizde gerekse geliştirdiğimiz teknolojilerde ve tedarik süreçlerimizde ayrımcılığın her türüne, zorla çalıştırmaya, çocuk işçiliğe ve temel hak ihlallerine şiddetle karşı durmaktayız. Bu konuda Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları İlkelerini rehber edinmekteyiz.
  • Çeşitlilik ve kapsayıcılığı teşvik eden politikalarla, imzacısı olduğumuz BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri (UN WEPs) ilkelerine uyumlu hareket etmekteyiz.
  • Teknolojik çözümlerimizi toplumsal fayda oluşturmak için kullanmakta, eğitim, farkındalık ve sosyal sorumluluk projeleriyle sosyal değer yaratmaktayız.

3- Ekonomik Değer Yaratma:

  • Yerli iş gücü ve teknolojiyi destekleyerek yerli ve milli ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmaktayız.
  • Kayıt dışı ekonomiyle mücadele eden projeler geliştirmekte ve kamu gelirlerini artırmayı hedeflemekteyiz.
  • Döngüsel ekonomi yaklaşımını ve prensiplerini benimsemekteyiz.
  • Ülkemizin verisinin, ülkemizde saklanması için çözümler üretmekteyiz.

4- Etik Liderlik:

  • Kurumsal yönetim ilkelerimiz çerçevesinde süreçlerimizi yürütmekte, tüm paydaşlara ilham veren bir etik ve kapsayıcı liderlik anlayışını benimsemekteyiz.


SONUÇ

Teknoloji ve inovasyonu yalnızca kendi süreçlerimizi geliştirmek için değil, toplumsal fayda ve çevresel sürdürülebilirlik için de kullanan bir anlayışı benimsemekteyiz. Şeffaflık, etik değerler ve yüksek kurumsal standartlar ile geleceğe yatırım yaparak, daha yaşanabilir bir dünya için çalışmaya devam etmekteyiz.

Bu politika, ulusal ve uluslararası düzenlemeler ve alanındaki en iyi uygulamalar çerçevesinde sürekli gözden geçirilmekte ve gerektiğinde güncellenmektedir.